Deze website maakt gebruik van cookies

Om deze site te laten functioneren en het gebruik van deze site te evaluaren maken wij gebruik van cookies. Sinds 2012 zijn Nederlandse websites verplicht om hiervoor toestemming aan de bezoeker te vragen. Wilt u cookies op deze site toestaan?

Meer informatie

Week van de Boerderijzuivel

Week van de Boerderijzuivel

De eerste week van mei is het weer de Week van de Boerderijzuivel. Met de Week van de Boerderijzuivel wil de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders al het moois van de kaas- en zuivelboerderij op de kaart zetten. Op veel plaatsen vinden allerlei activiteiten plaats in het kader van deze week. Zo zijn er acties in kaas- en delicatessenwinkels en u bent van harte welkom op diverse zuivelboerderijen waar van alles te beleven is.

 

Boerderijzuivel: echt op de boerderij gemaakt

Alleen zuivel die op de boerderij verwerkt wordt, en dus niet naar de fabriek gaat, mag Echte Boerderijzuivel heten. Meestal start de boer of boerin al direct na het melken met de zuivelbereiding. Verser kan niet, en dat proef je. In Nederland zijn er nog maar vierhonderd boeren met melkvee die op hun eigen boerderij Echte Boerderijzuivel maken, een groot aantal van hen maakt ook boerenkaas. Zuivel die op de boerderij bereid is, herken je aan het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel. Met dit keurmerk is de zuivel altijd te herleiden tot een specifieke boerderij. Het keurmerk is een initiatief van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders. Deze controleert en ziet erop toe dat de boeren zich houden aan de strenge eisen (onder andere voor kwaliteit en hygiëne) voor de bereiding van Echte Boerderijzuivel.

 

Boerenkaas: Gegarandeerde Traditionele Specialiteit

De echtheid van Boerenkaas is gegarandeerd dankzij de Europese Erkenning als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Dit betekent dat niet zomaar alle kaas Boerenkaas genoemd mag worden. Boerenkaas is een specialiteit, die altijd uniek en onderscheidend is van alle andere kazen. De bereidingswijze van Boerenkaas is fundamenteel anders dan die van alle andere kaas. De melk komt rechtstreeks van de koe, is dus supervers en heeft geen hitte-behandeling ondergaan. We noemen dat ‘rauwe’ melk en dat is melk in de meest pure vorm. Daardoor zijn alle smaakeigenschappen van de melk behouden. Juist dat geeft Boerenkaas de karakteristieke, volle en krachtige smaak die uniek is voor Boerenkaas.

Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op de website http://www.boerderijzuivel.nl

 

© Heerlijk Vers | Contact
Website ontwerp en ontwikkeling: W3build