Deze website maakt gebruik van cookies

Om deze site te laten functioneren en het gebruik van deze site te evaluaren maken wij gebruik van cookies. Sinds 2012 zijn Nederlandse websites verplicht om hiervoor toestemming aan de bezoeker te vragen. Wilt u cookies op deze site toestaan?

Meer informatie

Zoek in Artikelen

Archief

Populaire artikelen

  1. HeerlijkVers; passie voor lokaal voedsel

  2. Knolselderij. Onooglijk maar lekker!

  3. Recept: Erwtensoep

  4. Recept: Gratin van knolselderij

Recept: Gratin van knolselderij

Lekker tijdens koude winterdagen.. Gratin van knolselderij en aardappel. Heerlijk met hertenbiefstuk!

Gratin van knolselderij en aardappel

 

Ingrediënten

35 gram bloem
50 gram boter
250 milliliter melk
250 milliliter room
Twee teentjes knoflook
Grove mosterd (naar smaak)
Peper (naar smaak)
Zout (naar smaak)
1 knolselderij
750 gram aardappelen (vastkokend)
Parmezaan (geraspt)

Benodigdheden

Ovenschaal (inhoud +/- 2 liter)
Dunschiller of kaasschaaf
Garde
Grote schaal of kom
Oven

Bereiding

Verwarm de over voor op 200 graden.

Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Let erop dat de boter niet verkleurd. Voeg de bloem al roerend bij de gesmolten boter en laat twee tot drie minuten doorgaren.

Schenk vervolgens, al roerend met een garde, eerst de melk en dan de room bij het mengsel. Doe dit langzaam, liefst scheut voor scheut. Als al het vocht is opgenomen en er een glad mengel is ontstaan kan het mengsel op smaak gebracht worden met peper, zout mosterd en twee teentjes knoflook (fijngehakt of geperst). Dit is de basis voor de gratin.

Haal de basis voor de gratin van het vuur. Schil de knolselderij en aardappelen. Als er nog zand aan zit is het verstandig om de selderij en aardappelen even te wassen in koud water. Schaaf de knolselderij en aardappelen met een dunschiller of kaasschaaf. Een keukenmachine met schaaffunctie werkt ook prima.

Meng de knolselderij, aardappelen en basis in een grote kom. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Schep, als de basis goed is verdeeld, het geheel in een ovenschaal. Druk het geheel stevig aan met een spatel, en bestrooi met parmezaan (naar smaak).

Laat de gratin in ongeveer 35 tot 40 minuten gaar worden in de oven.

 

 

 

Geplaatst op:15 Jan 2011 door:

Chioggia biet versus rode biet. Wie wint?

Linda Duyndam, alias de Groenteboerin, verbouwd op haar stuk land in Delfgauw de heerlijkste biologische groenten. Klassiekers als sla en wortel zijn verkrijgbaar, maar Linda maakt ook graag uitstapjes naar meer exotische groenten, als de chioggia biet en artisjok.

Heerlijk genieten van een Schieveense polderburger

Grazend in de Schieveense Polder in Rotterdam genieten de van oorsprong Franse Limousin Runderen van het Nederlandse landschap. Na een aantal mooie jaren worden de dieren geslacht. "Het vlees is fijn van draad en heeft een heerlijke pittige smaak", aldus boer Lenno Hoogerbrugge.

Door liefde en geduld de lekkerste Nederlandse druiven

De liefhebbers kunnen niet wachten op de start van het druivenseizoen bij Nieuw Tuinzight. Maar Hilde en Arnold Jansen kweken biodynamisch en laten de natuur het ritme bepalen. Des te meer zonneschijn, des te sneller de druiven geoogst kunnen worden en het winkeltje in de kas opengaat.

Westlandse druiven: juweeltjes om te zien!

Na de Tweede Wereldoorlog verdween de druiventeelt langzaam uit het Westland. Druivenkwekerij Sonnehoeck bleef behouden, zodat iedereen een kijkje in het verleden kan nemen. Immers, zo'n mooi stukje tuinbouwgeschiedenis mag niet vergeten worden.

© Heerlijk Vers | Contact
Website ontwerp en ontwikkeling: W3build