Deze website maakt gebruik van cookies

Om deze site te laten functioneren en het gebruik van deze site te evaluaren maken wij gebruik van cookies. Sinds 2012 zijn Nederlandse websites verplicht om hiervoor toestemming aan de bezoeker te vragen. Wilt u cookies op deze site toestaan?

Meer informatie

Zoek in Artikelen

Archief

Populaire artikelen

  1. HeerlijkVers; passie voor lokaal voedsel

  2. Knolselderij. Onooglijk maar lekker!

  3. Recept: Erwtensoep

  4. Recept: Gratin van knolselderij

Pure restaurants: zorg, respect en liefde

Steeds meer koks koken graag met verse streekproducten. Zo leer je het product namelijk echt kennen en als vanzelf kook je dan met nog meer toewijding voor je gasten.

Je staat in de keuken en bent omringd door de meest verse producten die je zojuist bij een boerderij in de buurt hebt gehaald. Met het hooi nog in je haar en je neus gevuld met de geur van het platteland, ga je aan de slag om een overheerlijke maaltijd te bereiden. Maar wat nou als je geen tijd of zin hebt om te koken of gewoon eens lekker verwend wil worden? Blijven al deze heerlijk verse producten dan onbekend terrein voor jou? Gelukkig niet, er is een scala aan restaurants die alleen pure producten gebruiken.

Maar wat is puur voedsel nu eigenlijk? In dit artikel wordt met puur eten, voedsel bedoeld dat rechtstreeks van boeren, kwekers, imkers, molenaars en andere streekproducenten afkomt. Niet bewerkt door fabrieken, maar vers en eerlijk. Dit type eten wordt door een steeds grotere groep consumenten gewaardeerd. Jeannette van Mullem merkte deze trend ook op en startte daarom met de website www.puuruiteten.nl. Dit om op een positieve en eigentijdse wijze eerlijke voeding te promoten en te stimuleren. De website geeft een overzicht van restaurants waar je puur kunt eten.

Chef-kok Merlijn van der Krogt, werkzaam bij Kasteel Woerden, ziet dat mensen die voor biologisch kiezen bewuster bezig zijn met de kwaliteit van het eten. Het zijn personen met een open blik en ze lijken minder gehaast dan de rest. “De gasten van Kasteel Woerden vinden het belangrijk dat er met zorg om wordt gegaan met hun eten en waarderen het ook als dat gebeurt”, aldus Merlijn. Merel Kester, communicatiemedewerker van Op Hodenpijl in Schipluiden ervaart in haar restaurant dezelfde tendens. “Mensen proeven dat het eten echt met liefde is bereid en vinden dit van belang. Pas geleden zei een van de klanten: “Ik moest wat langer wachten op mijn broodje, maar dat werd meer dan goed gemaakt toen ik zag wat ik op mijn bord had. Ik kon zien dat mijn eten met liefde en toewijding was gemaakt”.

Kasteel Woerden kiest voor verse producten. Merlijn vertelt dat hij niets mooier vindt dan je groente, fruit, honing, kaas en vlees zo dicht mogelijk bij huis vandaan te halen. “Je kunt het zelf beet pakken, ruiken, proeven en uitzoeken. Daarnaast is het praatje met degene die het product gemaakt heeft ook niet onbelangrijk. Zo hoor je alle ins en outs van het product. En dit kun je natuurlijk weer over brengen op je gast”. Merlijn vindt het altijd leuk om te zien dat bezoekers enthousiast worden als ze zich realiseren dat er zoveel lekkers in de regio wordt gemaakt: “Het lijkt wel of ze het diner met nog meer smaak nuttigen”, aldus de chef-kok. Restaurant Op Hodenpijl in Schipluiden gebruikt ook biologische producten. Dit doen zij omdat deze voedzamer zijn en er geen kunstmatige toevoegingen in zitten. Merel vertelt dat zij werken met respect voor natuur, dier, mens en de aarde. “Om diezelfde reden gebruiken we streekproducten, zodat we minder transportkilometers hoeven te maken om onze gerechten te bereiden. Een groot deel van onze producten verbouwen we zelf in de moestuin en een deel van het vlees komt uit eigen stal”.

Merlijn vertelt enthousiast over de producten waar hij gebruik van maakt: “In mijn gerechten verwerk ik vaak de kaas van kaasboerderij Janmaat in Woerden. “Zij hebben een groot en mooi assortiment streekkazen waar ik erg blij mee ben”. De groente en fruit die verwerkt wordt in de gerechten haalt de chef-kok voornamelijk bij fruitbedrijf Roest in Harmelen. “Dit bedrijf beschikt over een mooie streekwinkel vol met groente, fruit, snoepjes, kaas, ijs, sappen en jammetjes. Het een nog lekkerder als het ander”.

Heb je zelf dus geen zin of tijd om te koken, maar wil je wel genieten van eerlijk eten dan kun je terecht bij een van de vele pure restaurants in Nederland. Zij hebben met liefde hun producten verzameld en zetten u ongetwijfeld een heerlijk maal voor.

 

 

 

 

Geplaatst op:25 Mar 2011 door:

Chioggia biet versus rode biet. Wie wint?

Linda Duyndam, alias de Groenteboerin, verbouwd op haar stuk land in Delfgauw de heerlijkste biologische groenten. Klassiekers als sla en wortel zijn verkrijgbaar, maar Linda maakt ook graag uitstapjes naar meer exotische groenten, als de chioggia biet en artisjok.

Heerlijk genieten van een Schieveense polderburger

Grazend in de Schieveense Polder in Rotterdam genieten de van oorsprong Franse Limousin Runderen van het Nederlandse landschap. Na een aantal mooie jaren worden de dieren geslacht. "Het vlees is fijn van draad en heeft een heerlijke pittige smaak", aldus boer Lenno Hoogerbrugge.

Door liefde en geduld de lekkerste Nederlandse druiven

De liefhebbers kunnen niet wachten op de start van het druivenseizoen bij Nieuw Tuinzight. Maar Hilde en Arnold Jansen kweken biodynamisch en laten de natuur het ritme bepalen. Des te meer zonneschijn, des te sneller de druiven geoogst kunnen worden en het winkeltje in de kas opengaat.

Westlandse druiven: juweeltjes om te zien!

Na de Tweede Wereldoorlog verdween de druiventeelt langzaam uit het Westland. Druivenkwekerij Sonnehoeck bleef behouden, zodat iedereen een kijkje in het verleden kan nemen. Immers, zo'n mooi stukje tuinbouwgeschiedenis mag niet vergeten worden.

© Heerlijk Vers | Contact
Website ontwerp en ontwikkeling: W3build