Deze website maakt gebruik van cookies

Om deze site te laten functioneren en het gebruik van deze site te evaluaren maken wij gebruik van cookies. Sinds 2012 zijn Nederlandse websites verplicht om hiervoor toestemming aan de bezoeker te vragen. Wilt u cookies op deze site toestaan?

Meer informatie

Zoek in Artikelen

Archief

Populaire artikelen

  1. HeerlijkVers; passie voor lokaal voedsel

  2. Knolselderij. Onooglijk maar lekker!

  3. Recept: Erwtensoep

  4. Recept: Gratin van knolselderij

De koningin der groenten

Het aspergeseizoen is weer van start gegaan. Met de officiële opening van het seizoen op 14 april begint voor velen ook het voorjaar.

Het aspergeseizoen is weer van start gegaan. Met de officiële opening van het seizoen op 14 april begint voor velen ook het voorjaar. De klassieke seizoensgroente staat bekend als delicatesse en is graag gezien product in zowel eetcafés als sterrenrestaurants. Toch is niet altijd bekend hoe asperge goed klaargemaakt moet worden, of waar hij vandaan komt.

Vroeger

Asperges worden al sinds jaar en dag geteeld. Al in het oude Egypte werd de groente gegeten. De asperge werd vroeger voornamelijk gebruikt als geneeskrachtig kruid. Ook stond de asperge bekend als afrodisiacum.

In Europa werden asperges voornamelijk door de Romeinen gebruikt. Met de val van het Romeinse rijk kwam ook de val van de aspergeteelt in Europa. Tot aan de vijftiende eeuw is de teelt uit beeld gebleven. Via Spanje en Frankrijk kwam de asperge uiteindelijk weer terug naar Europa, om sinds de negentiende eeuw in Nederland aan te komen.

In Nederland ligt het oudste productiegebied van de asperge rondom Bergen op Zoom. Dat gebied is nog steeds in gebruik. Het belangrijkste gebied bevindt zich echter in Noord-Limburg.

Nu

Zoals gezegd  bevindt ons belangrijkste aspergegebied zich in Noord-Limburg. Hier komen de meeste asperges vandaan. Niet alleen voor eigen gebruik, een groot deel van de teelt wordt geëxporteerd naar met name Duitsland.

Asperges groeien in lange zandheuvels van zo’n halve meter hoog. Omdat het een meerjarige plant is kan de groente zo’n vijf tot zeven jaar worden geteeld. Als de asperge niet wordt geoogst groeit er een bovengrondse plant uit. Deze sterft af in de herfst, maar in de ondergrondse wortel worden alle voedingsstoffen opgeslagen. Op deze manier overwintert de wortel, om in de lente nieuwe uitlopers te vormen. Deze uitlopers worden ondergrond afgesneden en verkocht: de witte asperges. Als de uitloper boven de grond komen verkleuren ze naar groen. Ook groene asperges worden graag gegeten.

Koken

Het klaarmaken van asperges is eigenlijk hartstikke eenvoudig. Om te beginnen moet de asperge goed worden geschild. Gebeurd dit niet, dan worden ze draderig. Geschilde asperges dienen altijd onder een vochtige theedoek gelegd te worden om uitdroging te voorkomen.

Gooi de schillen niet weg maar kook ze mee. Hierdoor krijgt de asperge nog meer smaak tijdens het koken. Afhankelijk van de dikte worden asperges zo’n acht tot tien minuten gekookt. Voorzichtig met het afgieten, gekookte asperges zijn erg kwetsbaar!

 

 

Geplaatst op:8 Apr 2011 door: Robin Veira

Chioggia biet versus rode biet. Wie wint?

Linda Duyndam, alias de Groenteboerin, verbouwd op haar stuk land in Delfgauw de heerlijkste biologische groenten. Klassiekers als sla en wortel zijn verkrijgbaar, maar Linda maakt ook graag uitstapjes naar meer exotische groenten, als de chioggia biet en artisjok.

Heerlijk genieten van een Schieveense polderburger

Grazend in de Schieveense Polder in Rotterdam genieten de van oorsprong Franse Limousin Runderen van het Nederlandse landschap. Na een aantal mooie jaren worden de dieren geslacht. "Het vlees is fijn van draad en heeft een heerlijke pittige smaak", aldus boer Lenno Hoogerbrugge.

Door liefde en geduld de lekkerste Nederlandse druiven

De liefhebbers kunnen niet wachten op de start van het druivenseizoen bij Nieuw Tuinzight. Maar Hilde en Arnold Jansen kweken biodynamisch en laten de natuur het ritme bepalen. Des te meer zonneschijn, des te sneller de druiven geoogst kunnen worden en het winkeltje in de kas opengaat.

Westlandse druiven: juweeltjes om te zien!

Na de Tweede Wereldoorlog verdween de druiventeelt langzaam uit het Westland. Druivenkwekerij Sonnehoeck bleef behouden, zodat iedereen een kijkje in het verleden kan nemen. Immers, zo'n mooi stukje tuinbouwgeschiedenis mag niet vergeten worden.

© Heerlijk Vers | Contact
Website ontwerp en ontwikkeling: W3build