Deze website maakt gebruik van cookies

Om deze site te laten functioneren en het gebruik van deze site te evaluaren maken wij gebruik van cookies. Sinds 2012 zijn Nederlandse websites verplicht om hiervoor toestemming aan de bezoeker te vragen. Wilt u cookies op deze site toestaan?

Meer informatie

Zoek in Artikelen

Archief

Populaire artikelen

  1. HeerlijkVers; passie voor lokaal voedsel

  2. Knolselderij. Onooglijk maar lekker!

  3. Recept: Erwtensoep

  4. Recept: Gratin van knolselderij

Pompoen moet je gewoon doen

De herfst heeft veel leuke kanten. De kleurpracht, gezelligheid in huis en .....................de pompoen. Voormalig pompoenkweker Hubert Spruijt vertelt over deze groente. Ook geeft hij een heerlijk recept voor pompoensoep dat in huize Spruijt regelmatig op tafel kwam

De eerste dagen van oktober werd iedereen nog verrast door warmte en zon. De terrasjes puilden uit en op het strand was het goed toeven. Helaas is daar nu definitief een eind aangekomen. Zonder regenjas en een dikke trui kun je je beter niet buiten wagen. Toch heeft de herfst ook veel leuke kanten. De kleurpracht , gezelligheid in huis en ………….de pompoen.

De reuzenpompoen, en zijn kleine broer de Hokkiado-pompoen zijn de meest bekende soorten. Deze oranje pompoenen worden rond Halloween veel uitgehold en als lampion gebruikt. Naast decoratie leent het vruchtvlees van de pompoen zich ook uitstekend voor de meest heerlijke gerechten. Hubert Spruijt (22) uit Waddinxveen weet hier alles van. Van kleins af aan is hij omringd door pompoenen en kalebassen. Toen hij een jaar of vier was, wilde zijn moeder de kale grond rond hun boerderij opvrolijken; zij besloot pompoenen te zaaien. De oogst bleek te veel voor eigen gebruik en een bordje langs voor hun huis met daarop de tekst: ‘pompoenen te koop’ bood uitkomst. Dit was het begin van de pompoenkwekerij. Ieder jaar teelde de familie meer en meer en uiteindelijk hadden ze een halve hectare vol pompoenen. De broertjes hadden moeders uit de hand gelopen hobby inmiddels overgenomen. Tot vorig jaar, toen de broers de pompoenenbussiness niet meer met hun studies konden combineren en ze besloten hun hobby aan de wilgen te hangen.

Herfsttafels

Hubert vindt het nog steeds leuk om iets over pompoenen te vertellen. Hij heeft gelezen dat deze groente in de 16e eeuw vanuit Midden-Amerika naar Europa is gekomen en familie is van de komkommerachtigen. De student legt het verschil tussen pompoenen en kalebassen uit: “Alle pompoenen zijn eetbaar. Dat is bij kalebassen niet altijd het geval. Je hebt de kleine sierkalebas die je vindt op de herfsttafels en de fleskalebas. Deze laatste wordt in andere culturen vaak gestoofd met vlees. Een ander verschil tussen pompoenen en sierkalebassen is de grote. Vanaf  een centimeter of tien, noemen wij het  pas een pompoen ”.

Nieuwe mengelmoesjes

Duidelijk wordt dat het grensgebied tussen pompoen en kalebas en eetbaar en niet eetbaar niet zo zwart-wit is. Dit komt waarschijnlijk door het feit dat pompoenen en sierkalebassen zich makkelijk laten kruisen. Een veldje vol verschillende pompoenen en sierkalebassen levert ieder jaar weer nieuwe mengelmoesjes op.

Droog, donker en koel

Hubert vertelt dat een goede pompoen hard moet zijn en geen rotte plekken heeft. Als je een mooie pompoen in handen hebt, kun je deze wel vijf maanden bewaren. Net zoals aardappels moet je ze op een droge, donkere en koele plek bewaren. De schil kan in sommige gevallen verwerkt worden in de recepten. Echter, als het een harde en houterige schil betreft, is het beter om deze eraf te halen. “Een heel bijzondere pompoen is de spaghetti pompoen. Deze kun je met schil en al koken. Op een gegeven moment is de binnenkant als spaghetti. Het vruchtvlees kan met een lekkere saus worden opgediend”, aldus Hubert. Ook maakte het gezin een paar keer per jaar pompoensoep die bij iedereen in de smaak viel. Het recept vindt je hieronder:

Pompoensoep

Voor vier personen heb je nodig:

500 gr. pompoen in blokjes

1 liter bouillon (bijv. kippen) (van bouillonblokjes of iets dergelijks)

3 uien

1 eetlepel milde kerriepoeder

3 laurierbladeren

25 gr. boter

1 bosje fijngeknipte peterselie

1 eetlepel ketjap manis

3 (of meer) draaien peper

125 gr crème fraiche

40 gr. bloem om te binden

 

Stap 1: Pompoen in stukjes snijden + pitten eruit.

Stap 2:Uien fruiten in de boter, bloem toevoegen en goed doorroeren.

Stap 3:1 Liter water + bouillon blokjes, kerriepoeder, ketjap manis, peper, laurierbladeren toevoegen.

Stap 4: In vijftien minuten pompoenblokjes koken tot ze zacht zijn. Laurierbladeren eruit halen, maar nog wel bewaren! Met een staafmixer alles tot puree mixen. Peterselie toevoegen en de laurierbladeren er weer in doen. Dan het geheel nog 5 min laten koken. Door de soep enige uren te laten staan kan het goed uitkristalliseren.

Stap 5:  Laurierbladen er uithalen. Weer aan de kook brengen en crème fraiche toevoegen. Serveren met een toefje peterselie.

 

 

 

 

 

Geplaatst op:10 Oct 2011 door: Francoise

Chioggia biet versus rode biet. Wie wint?

Linda Duyndam, alias de Groenteboerin, verbouwd op haar stuk land in Delfgauw de heerlijkste biologische groenten. Klassiekers als sla en wortel zijn verkrijgbaar, maar Linda maakt ook graag uitstapjes naar meer exotische groenten, als de chioggia biet en artisjok.

Heerlijk genieten van een Schieveense polderburger

Grazend in de Schieveense Polder in Rotterdam genieten de van oorsprong Franse Limousin Runderen van het Nederlandse landschap. Na een aantal mooie jaren worden de dieren geslacht. "Het vlees is fijn van draad en heeft een heerlijke pittige smaak", aldus boer Lenno Hoogerbrugge.

Door liefde en geduld de lekkerste Nederlandse druiven

De liefhebbers kunnen niet wachten op de start van het druivenseizoen bij Nieuw Tuinzight. Maar Hilde en Arnold Jansen kweken biodynamisch en laten de natuur het ritme bepalen. Des te meer zonneschijn, des te sneller de druiven geoogst kunnen worden en het winkeltje in de kas opengaat.

Westlandse druiven: juweeltjes om te zien!

Na de Tweede Wereldoorlog verdween de druiventeelt langzaam uit het Westland. Druivenkwekerij Sonnehoeck bleef behouden, zodat iedereen een kijkje in het verleden kan nemen. Immers, zo'n mooi stukje tuinbouwgeschiedenis mag niet vergeten worden.

© Heerlijk Vers | Contact
Website ontwerp en ontwikkeling: W3build