Deze website maakt gebruik van cookies

Om deze site te laten functioneren en het gebruik van deze site te evaluaren maken wij gebruik van cookies. Sinds 2012 zijn Nederlandse websites verplicht om hiervoor toestemming aan de bezoeker te vragen. Wilt u cookies op deze site toestaan?

Meer informatie

Zoek in Artikelen

Archief

Populaire artikelen

  1. HeerlijkVers; passie voor lokaal voedsel

  2. Knolselderij. Onooglijk maar lekker!

  3. Recept: Erwtensoep

  4. Recept: Gratin van knolselderij

Eten uit je eigen stad

Het Rotterdamse stadslandbouwbedrijf Uit je eigen stad is genomineerd voor het Rotterdamse stadsinitiatief. Doel van het project is Rotterdammers weer kennis te laten maken met de oorsprong van voedsel. Hoe doe je dat op een originele manier?

“Ik slaap wel wat minder de laatste tijd”, lacht Huibert van der Leede (35). Dit omdat hij samen met mede initiatiefnemers Bas de Groot en Johan Bosman druk bezig is met de promotie van het Rotterdamse stadslandbouwbedrijf Uit je eigen stad. Promotie is nodig, omdat het project genomineerd is voor het stadsinitiatief. Doel van Uit je eigen stad is Rotterdammers weer kennis te laten maken met de oorsprong van voedsel. Maar hoe doe je dat nu op een originele manier?

 

Bas, Johan en Huibert gaan op diverse stukken braakliggend terrein in de stad voedsel produceren. Het plan is om op de beschikbare grond gewassen te planten, kippen lekker te laten scharrelen en een viskwekerij op te starten. Maar hoe komen de mannen in een stad waar altijd ruimtegebrek lijkt aan grote stukken grond? Dat zit zo; Bas, Johan en Huibert halen als weinigen voordeel uit de crisis. Bouwplannen gaan niet door en de stad krijgt te maken met grote stukken braakliggend terrein. Meestal zijn deze in handen van de gemeente of woningcorporaties. Huibert vertelt dat deze instanties graag willen investeren in de plannen van Uit je eigen stad. “In plaats van het hebben van een braakliggend terrein dat de komende jaren toch niet verkocht wordt, zijn zij nu ineens eigenaar van een stuk grond waar iets gebeurd. Dit maakt de grond een stuk  waardevoller. Daarnaast werkt het steunen van een initiatief als Uit je eigen stad ook mee aan een positief imago voor een bedrijf”. De grond moet wel aan een paar eisen voldoen. Zo moet het terrein minimaal één hectare groot zijn en voor de komende tien jaar beschikbaar zijn voor Uit je eigen stad.

 

Het echte werk

Dit voorjaar gaat het echte werk beginnen. Dan wordt de eerste locatie in gebruik genomen. Deze is te vinden bij het Marconiplein. Woningcorporatie Havensteder bewerkt hier op dit moment de grond voor Uit je eigen stad en zet er vervolgens een kas en een loods op. Bas, Johan en Hubert gaan de lap grond de komende tien jaar huren van Havensteder. Aan het eind van de rit hebben zij de kosten die Havensteder nu maakt middels het afdragen van huur terugbetaald. Het is dus wel de bedoeling dat het project winst oplevert. De mannen hebben niet dezelfde ambities als Donald Trump, maar ze willen ook niet van subsidies leven. Kortom, het moet een goedlopend bedrijf worden.

 

Varken van het spit

Om inkomsten te genereren brengt het drietal hun producten op diverse manieren aan de man. Zo komt op het Marconiplein een restaurant waar gebruik wordt gemaakt van de eigen producten. “Het restaurant gaat een echte Rotterdamse sfeer uitstralen”, aldus Huibert. “Geen liflafjes, maar een goed bord eten, zoals varken van het spit. De niet lullen maar poetsen mentaliteit straalt van het menu af”. Naast het restaurant wordt ook een winkel met allerlei verse producten uit Rotterdam geopend. Omdat Uit je eigen stad niet geheel zelfvoorzienend is, gaan zij samenwerkingsverbanden aan met boeren uit de regio. Op deze manier worden stad en platteland verbonden. Naast het restaurant en de winkel zijn er nog andere manieren om kennis te maken met de producten. In de toekomst worden er kinderkookcafés en diverse workshops georganiseerd. Ook worden er vooral tijdens de oogst vrijwilligers gezocht die hun handen uit de mouwen willen steken.

 

De toekomst

De toekomst ziet er goed uit voor het stadslandbouwbedrijf. Naast het Marconiplein hebben zij locaties op Katendrecht, Noord, Centrum en Zuid op het oog waar zij waarschijnlijk ook mee aan de slag kunnen. Hun enthousiastme wordt door velen gedeeld. Zo vraagt bouwbedrijf BAM niet de volle mep, levert Philips de netverlichting en verleent Brand! Communicatie gratis haar diensten.

 

Spannende momenten

Op dit moment beleven Bas, Johan en Huibert drukke en spannende momenten. Kort geleden zijn zij als een van de vijf genomineerden uit de bus gekomen voor het stadinitiatief. Vanaf 1 maart kan iedere Rotterdammer stemmen via http://www.stadsinitiatief.nl. Als Uit je eigen stad wint, geeft dit de drie mannen een enorme duw in de rug. Met het geld kunnen zij de terreinen die zij op het oog hebben onderhouden en daarnaast het restaurant bouwen.

Kortom, wil jij vanaf komend voorjaar genieten van lekkers uit je eigen stad dan is jouw stem hard nodig!

 

Verdere informatie over dit initiatief is te vinden op http://www.uitjeeigenstad.nl

 

 

 

Geplaatst op:24 Feb 2012 door: Francoise

Chioggia biet versus rode biet. Wie wint?

Linda Duyndam, alias de Groenteboerin, verbouwd op haar stuk land in Delfgauw de heerlijkste biologische groenten. Klassiekers als sla en wortel zijn verkrijgbaar, maar Linda maakt ook graag uitstapjes naar meer exotische groenten, als de chioggia biet en artisjok.

Heerlijk genieten van een Schieveense polderburger

Grazend in de Schieveense Polder in Rotterdam genieten de van oorsprong Franse Limousin Runderen van het Nederlandse landschap. Na een aantal mooie jaren worden de dieren geslacht. "Het vlees is fijn van draad en heeft een heerlijke pittige smaak", aldus boer Lenno Hoogerbrugge.

Door liefde en geduld de lekkerste Nederlandse druiven

De liefhebbers kunnen niet wachten op de start van het druivenseizoen bij Nieuw Tuinzight. Maar Hilde en Arnold Jansen kweken biodynamisch en laten de natuur het ritme bepalen. Des te meer zonneschijn, des te sneller de druiven geoogst kunnen worden en het winkeltje in de kas opengaat.

Westlandse druiven: juweeltjes om te zien!

Na de Tweede Wereldoorlog verdween de druiventeelt langzaam uit het Westland. Druivenkwekerij Sonnehoeck bleef behouden, zodat iedereen een kijkje in het verleden kan nemen. Immers, zo'n mooi stukje tuinbouwgeschiedenis mag niet vergeten worden.

© Heerlijk Vers | Contact
Website ontwerp en ontwikkeling: W3build