Deze website maakt gebruik van cookies

Om deze site te laten functioneren en het gebruik van deze site te evaluaren maken wij gebruik van cookies. Sinds 2012 zijn Nederlandse websites verplicht om hiervoor toestemming aan de bezoeker te vragen. Wilt u cookies op deze site toestaan?

Meer informatie

Zoek in Artikelen

Archief

Populaire artikelen

  1. HeerlijkVers; passie voor lokaal voedsel

  2. Knolselderij. Onooglijk maar lekker!

  3. Recept: Erwtensoep

  4. Recept: Gratin van knolselderij

Knolselderij. Onooglijk maar lekker!

Het lijkt vandaag de dag haast een vergeten seizoensproduct. Toch is het een ontzettend veelzijdige en lekkere wintergroente. Rauw, gepureerd of gekookt, de knolselderij doet het altijd goed.

Knolselderij

Het lijkt vandaag de dag haast een vergeten seizoensproduct. Toch is het een ontzettend veelzijdige en lekkere wintergroente. Rauw, gepureerd of gekookt, de knolselderij doet het altijd goed.

Geschiedenis

Het gebruik van de knolselderij is van alle tijden, al wordt er pas sinds 1543 onderscheid gemaakt tussen selderij als kruid en (knol)selderij als groente.  Zo werd selderij  in de Griekse oudheid al verwerkt in wijn. Ook in de Chinese geschiedenis wordt melding gemaakt van het kruid, met name als geneesmiddel. In Nederland maken wij echter pas kennis met de onooglijke knol tussen de zeventiende en achttiende eeuw.

Verwerking

Voor het verwerken van de knolselderij is het nodig deze eerst even te schillen. Ook zit er vaak nog een plukje look aan de kop van de knol. Handig is om dit vóór het schillen even af te snijden. Niet weggooien, de bladeren kunnen worden gebruikt bij onder meer het trekken van soep.

Na het schillen kun je de knol bewerken. Het is aan te raden om de groente na het schillen nog even te wassen, er zit vaak nog wat zand aan.

Inhoudelijk

De knolselderij is niet moeders mooiste. Inhoudelijk is de knol een stuk interessanter. Zo zit er bijvoorbeeld erg veel vitamine C in de knolselderij.  Ook bevat de wintergroente een hoop ijzer en vezels. Daarnaast bevat knolselderij relatief weinig calorieën.

Knolselderij is erg goed en lang te bewaren. Wel verkleurd de knol erg snel wanneer hij is geschild, dit is tegen te gaan door deze te besprenkelen met citroensap.

 

 

Geplaatst op:8 Dec 2010 door:

Chioggia biet versus rode biet. Wie wint?

Linda Duyndam, alias de Groenteboerin, verbouwd op haar stuk land in Delfgauw de heerlijkste biologische groenten. Klassiekers als sla en wortel zijn verkrijgbaar, maar Linda maakt ook graag uitstapjes naar meer exotische groenten, als de chioggia biet en artisjok.

Heerlijk genieten van een Schieveense polderburger

Grazend in de Schieveense Polder in Rotterdam genieten de van oorsprong Franse Limousin Runderen van het Nederlandse landschap. Na een aantal mooie jaren worden de dieren geslacht. "Het vlees is fijn van draad en heeft een heerlijke pittige smaak", aldus boer Lenno Hoogerbrugge.

Door liefde en geduld de lekkerste Nederlandse druiven

De liefhebbers kunnen niet wachten op de start van het druivenseizoen bij Nieuw Tuinzight. Maar Hilde en Arnold Jansen kweken biodynamisch en laten de natuur het ritme bepalen. Des te meer zonneschijn, des te sneller de druiven geoogst kunnen worden en het winkeltje in de kas opengaat.

Westlandse druiven: juweeltjes om te zien!

Na de Tweede Wereldoorlog verdween de druiventeelt langzaam uit het Westland. Druivenkwekerij Sonnehoeck bleef behouden, zodat iedereen een kijkje in het verleden kan nemen. Immers, zo'n mooi stukje tuinbouwgeschiedenis mag niet vergeten worden.

© Heerlijk Vers | Contact
Website ontwerp en ontwikkeling: W3build