Deze website maakt gebruik van cookies

Om deze site te laten functioneren en het gebruik van deze site te evaluaren maken wij gebruik van cookies. Sinds 2012 zijn Nederlandse websites verplicht om hiervoor toestemming aan de bezoeker te vragen. Wilt u cookies op deze site toestaan?

Meer informatie

Zoek in Artikelen

Archief

Populaire artikelen

  1. HeerlijkVers; passie voor lokaal voedsel

  2. Knolselderij. Onooglijk maar lekker!

  3. Recept: Erwtensoep

  4. Recept: Gratin van knolselderij

De Buytenhof: Net een moderne kloostergemeenschap

Zorgboerderij de Buytenhof in Rhoon. Niet alleen een veilige haven voor de zorggasten, maar ook een geliefde plek voor vrijwilligers en buurtbewoners. Ad Visser noemt zijn leef en zorgemeenschap met christelijke identiteit weleens een moderne kloostergemeenschap waar iedereen van harte welkom is.

Een veilige haven zijn voor de zorggasten die werken op zorgboerderij De Buytenhof in Rhoon; Dat is wat Ad Visser voor ogen had toen hij samen met zijn vrouw, schoonzus en zwager in 2004 startte met deze onderneming. Acht jaar later hebben ze niet alleen deze doelstelling bereikt, ook zijn ze een plek waar vrijwilligers, buurtbewoners en geïnteresseerden graag hun gezicht laten zien.

 

Ad is van oorsprong fysiotherapeut en zijn vrouw werkt nog steeds in het onderwijs. Hoe komen deze twee mensen aan zo’n prachtige boerderij aan de rand van Rhoon? Heel simpel: Ad zijn schoonfamilie had deze boerderij al jaren in het bezit. Toen zijn schoonvader aangaf dat hij met het boerenbedrijf wilde stoppen, was het aan de volgende generatie om te kijken wat ze ermee wilde doen. Omdat Ad en zijn vrouw een dochter met een verstandelijke beperking hebben, groeide al snel de gedachte dat zij iets voor deze doelgroep wilden betekenen. Een zorgboerderij was voor hen dan ook een logische stap.

  

Professionele fruitteelt

Ad zijn schoonzus en zwager hebben zich inmiddels uitgekocht, zijn oudste zoon daarentegen neemt sinds een tijdje een meer prominente rol in het bedrijf in. Hij houdt zich vooral bezig met ‘echte’ boerenwerk. Immers, naast de inkomsten die de zorggasten opleveren, is de familie voor een groot deel afhankelijk van de opbrengst van de professionele fruitteelt en het vleesvee dat er rondloopt.

 

Geen opgekropte emoties

De voormalig fysiotherapeut vindt het prachtig om te werken met mensen met een verstandelijke beperking. Hij vindt deze doelgroep puur en primair en is van mening dat wij heel wat van deze mensen kunnen leren. In een maatschappij waar alleen maar winnaars mogen zijn, maken zij duidelijk dat andere zaken belangrijker zijn. “De manier waarop zij anderen troosten als er iemand is overleden, is prachtig om te zien. Ze troosten de ander en huilen samen en het mooie van alles is dat ze vervolgens ook weer verder met hun werk kunnen. Er is geen sprake van opgekropte emoties. Wat er op dat moment is, mag er op dat moment zijn. De vrijwilligers die dit meemaken, zijn ontroerd als ze zien hoe deze mensen met rouwverwerking omgaan. Ze realiseren zich dat je altijd maar moeten groothouden, zeker niet beter is voor je”, aldus Ad.

 

Vele handen

In het begin kwamen er drie dagen in de week twee mensen met een verstandelijke beperking. Dit aantal is in de loop der jaren flink gegroeid en inmiddels werken er 21 zorggasten op de boerderij. Toen de boerderij werd opgestart, zijn er express niet veel machines aangeschaft. Immers, het doel is niet om snel te werken, maar om vele handen werk te bieden. En er is veel werk!

 

De smaak van Buyten

De Buytenhof beschikt over een boerderijwinkel, waar groenten, fruit en vlees van eigen erf worden verkocht. Daarnaast zijn er ook nog een aantal bewerkte producten zoals jams en chutneys verkrijgbaar. Naast de winkel is er de reeds eerder vernoemde theeschenkerij die de naam ‘De smaak van Buyten’ draagt. Hier zijn zelfgemaakte salades en(biologische) taart verkrijgbaar, uiteraard     geserveerd door de zorggasten. Om een indruk te krijgen van de boerderij is een bezoekje aan de theeschenkerij natuurlijk logisch. Toch zijn er ook nog andere manieren. Zo is het ook mogelijk om voor een klein bedrag zelf fruit of bloemen te plukken. 

 

Retraite

De boerderij is inmiddels zo gegroeid dat Ad zonder vrijwilligers nergens zou zijn. Er dragen dan ook  zo’n 130 mensen uit liefde voor natuur en mens hun steentje bij. Sommigen helpen enkel tijdens het oogsten van het fruit, anderen zijn iedere week op de boerderij te vinden. “Ik noem onze leef,- en zorggemeenschap,  die een christelijke identiteit heeft, weleens een moderne kloostergemeenschap waar iedereen van harte welkom is. We gaan bewust om met de schepping, verlenen een stukje dienstbaarheid en er is plaats voor zingeving. Er is namelijk altijd ruimte voor een persoonlijk gesprek “, aldus Ad. In de nabije toekomst zal het beeld van een moderne kloostergemeenschap nog meer vorm krijgen. Vrienden van Ad gaan op het terrein namelijk twee woningen bouwen die als toevluchtsoord dienen voor mensen die er even tussenuit willen, bijvoorbeeld tijdens een burn-out. “Je kunt het een beetje als een retraite zien”, vertelt Ad. Kortom, deze spin in het web van de Buytenhof heeft nog plannen genoeg. Als u meer wilt weten kunt u een kijkje nemen op de website http://www.debuytenhof.nl

 

 

 

Geplaatst op:19 Mar 2012 door: Francoise

Chioggia biet versus rode biet. Wie wint?

Linda Duyndam, alias de Groenteboerin, verbouwd op haar stuk land in Delfgauw de heerlijkste biologische groenten. Klassiekers als sla en wortel zijn verkrijgbaar, maar Linda maakt ook graag uitstapjes naar meer exotische groenten, als de chioggia biet en artisjok.

Heerlijk genieten van een Schieveense polderburger

Grazend in de Schieveense Polder in Rotterdam genieten de van oorsprong Franse Limousin Runderen van het Nederlandse landschap. Na een aantal mooie jaren worden de dieren geslacht. "Het vlees is fijn van draad en heeft een heerlijke pittige smaak", aldus boer Lenno Hoogerbrugge.

Door liefde en geduld de lekkerste Nederlandse druiven

De liefhebbers kunnen niet wachten op de start van het druivenseizoen bij Nieuw Tuinzight. Maar Hilde en Arnold Jansen kweken biodynamisch en laten de natuur het ritme bepalen. Des te meer zonneschijn, des te sneller de druiven geoogst kunnen worden en het winkeltje in de kas opengaat.

Westlandse druiven: juweeltjes om te zien!

Na de Tweede Wereldoorlog verdween de druiventeelt langzaam uit het Westland. Druivenkwekerij Sonnehoeck bleef behouden, zodat iedereen een kijkje in het verleden kan nemen. Immers, zo'n mooi stukje tuinbouwgeschiedenis mag niet vergeten worden.

© Heerlijk Vers | Contact
Website ontwerp en ontwikkeling: W3build