Deze website maakt gebruik van cookies

Om deze site te laten functioneren en het gebruik van deze site te evaluaren maken wij gebruik van cookies. Sinds 2012 zijn Nederlandse websites verplicht om hiervoor toestemming aan de bezoeker te vragen. Wilt u cookies op deze site toestaan?

Meer informatie

Zoek in Artikelen

Archief

Populaire artikelen

  1. HeerlijkVers; passie voor lokaal voedsel

  2. Knolselderij. Onooglijk maar lekker!

  3. Recept: Erwtensoep

  4. Recept: Gratin van knolselderij

Paashaas krijgt concurrentie van paaskip

Het is bijna Pasen en voor een geslaagd paasfeest zijn eieren nodig en ook een chocoladehaas mag niet ontbreken, maar waar komen de tradities omtrent deze lekkernijen eigenlijk vandaan?

Weken geleden lagen de chocolade-paashazen, piepschuim eieren en plastic kuikentjes al te pronken in de etalages van diverse winkels. Het kan niemand ontgaan zijn; het is bijna Pasen. Het feest waarin christenen de wederopstanding van Jezus vieren. Voor een geslaagd Paasfeest zijn eieren nodig en ook een chocoladehaas mag niet ontbreken, maar waar komen de tradities omtrent deze lekkernijen eigenlijk vandaan?

 

Jef de Jager (1949) is cultureel antropoloog en schrijver van diverse boeken over tradities en rituelen in Nederland. Hij weet veel te vertellen over de eetgewoonten rondom Pasen. Eigenlijk beginnen deze al de week voor Pasen tijdens Palmpasen. Op deze zondag wordt de intocht van Jezus in Jeruzalem door christenen herdacht. In Nederland lopen sommige kinderen op deze dag met de palmpasenstok in een optocht mee. Aan het eind van de optocht wordt de stok vaak overhandigd aan de ouderen uit de buurt. Een palmpasenstok moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heeft deze een brood op de top. Het brood symboliseert het breken en delen van het brood door Jezus tijdens het laatste avondmaal. Het brood heeft de vorm van een haan. Dit omdat deze volgens de bijbel kraaide toen apostel Petrus zei dat hij Jezus niet kende. Jef vindt dit een mooie waarschuwing voor de gelovigen; “Je kunt Jezus Christus niet verloochenen”.

 

Zonder eieren geen paasfeest

Dan breekt pasen aan en een paasfeest zonder eieren is geen paasfeest. Jef vertelt dat er diverse redenen zijn, waarom eieren zo’n prominente rol vervullen met Pasen. In de eerste plaats is een ei het symbool voor nieuw leven, daarnaast had de steen die voor het graf van Jezus stond een ei-vorm.

 

Enorm eieroverschot

Tot en met de jaren zestig werd er gevast. In deze periode voorafgaand aan Pasen, mocht men niet snoepen en moest men matig zijn met vlees. Ook van de eieren diende men af te blijven. “Je kunt je voorstellen dat er na deze periode een enorm eieroverschot was. Om van die voorraad af te komen werden er allerlei spelletjes verzonnen, waarin eieren de hoofdrol speelden”, aldus Jef.  Het spel dat vandaag de dag echt als onderdeel van de paastraditie is overgebleven is natuurlijk het paaseieren zoeken. Streekgebonden zijn er nog wel andere eierspelletjes staand gebleven. Zo heb je in Limburg het ei-werpen. Doel is om over een zo groot mogelijke afstand eieren naar je spelpartner toe te gooien. Natuurlijk moet het gegooide ei wel heel blijven.

 

Maartse dwaas

De katholieken vertelden hun kinderen vroeger dat de eieren door de kerklokken uit het Vaticaan in Rome werden gehaald. Daarom luidden de klokken in de dagen voor Pasen dus ook niet. Ze waren immers weg. Op paaszaterdag om twaalf uur, luidden de klokken weer. Dit betekende de aankomst van de eieren en dus ook het verbreken van de vasten. De protestanten hadden logischerwijs niets met dit verhaal. Zij voelden meer voor het verhaal van de paashaas die de eieren brengt. Dit verhaal vindt zijn oorsprong in Duitsland. Waarschijnlijk is voor een paashaas gekozen, omdat de periode rond Pasen de enige tijd is dat hazen veelvuldig op het platteland te zien zijn. Het is dan namelijk paringstijd en de mannetjes gaan op dat moment het gevecht met elkaar aan. De haas wordt ook wel maartse dwaas genoemd. “Het verhaal van de kerkklokken raakte ook bij de katholieken uit de gratie en langzaam werd in heel Nederland de haas degene die de eieren bracht”, vertelt de cultureel antropoloog. 

 

In een creatieve bui

Steeds minder mensen kennen de precieze achtergrond van het paasfeest en oude tradities maken plaats voor nieuwe. “De paashaas moet steeds vaker concurreren met de paaskip” vertelt Jef. “Er is vast een keer een banketbakker geweest die in een creatieve bui een kipje van chocolade in zijn assortiment bracht en anderen hebben dit weer overgenomen”. Ook het feit dat er zoveel gebruik van chocolade wordt gemaakt, heeft volgens de cultureel antropoloog geen diepere achtergrond; “Het is gewoon lekker”, lacht Jef.

 

Paasmik en paasstoet

Met Kerst genieten we van het kerstdiner. Pasen staat vooral bekend om haar paasbrunch. Er worden dan allerlei lekkere broden geserveerd zoals paasmik en paasstoet en daarnaast mogen de gepocheerde, gekookte en gebakken eieren natuurlijk niet ontbreken. Hoe het paasfeest zich precies gaat ontwikkelen blijft afwachten, maar een feest zonder eieren lijkt in ieder geval ondenkbaar.

Meer weten over de tradities rondom Pasen. Kijk dan eens op de website http://www.jefdejager.nl/pasen.php

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst op:20 Mar 2012 door: Francoise

Chioggia biet versus rode biet. Wie wint?

Linda Duyndam, alias de Groenteboerin, verbouwd op haar stuk land in Delfgauw de heerlijkste biologische groenten. Klassiekers als sla en wortel zijn verkrijgbaar, maar Linda maakt ook graag uitstapjes naar meer exotische groenten, als de chioggia biet en artisjok.

Heerlijk genieten van een Schieveense polderburger

Grazend in de Schieveense Polder in Rotterdam genieten de van oorsprong Franse Limousin Runderen van het Nederlandse landschap. Na een aantal mooie jaren worden de dieren geslacht. "Het vlees is fijn van draad en heeft een heerlijke pittige smaak", aldus boer Lenno Hoogerbrugge.

Door liefde en geduld de lekkerste Nederlandse druiven

De liefhebbers kunnen niet wachten op de start van het druivenseizoen bij Nieuw Tuinzight. Maar Hilde en Arnold Jansen kweken biodynamisch en laten de natuur het ritme bepalen. Des te meer zonneschijn, des te sneller de druiven geoogst kunnen worden en het winkeltje in de kas opengaat.

Westlandse druiven: juweeltjes om te zien!

Na de Tweede Wereldoorlog verdween de druiventeelt langzaam uit het Westland. Druivenkwekerij Sonnehoeck bleef behouden, zodat iedereen een kijkje in het verleden kan nemen. Immers, zo'n mooi stukje tuinbouwgeschiedenis mag niet vergeten worden.

© Heerlijk Vers | Contact
Website ontwerp en ontwikkeling: W3build