Deze website maakt gebruik van cookies

Om deze site te laten functioneren en het gebruik van deze site te evaluaren maken wij gebruik van cookies. Sinds 2012 zijn Nederlandse websites verplicht om hiervoor toestemming aan de bezoeker te vragen. Wilt u cookies op deze site toestaan?

Meer informatie

Zoek in Artikelen

Archief

Populaire artikelen

  1. HeerlijkVers; passie voor lokaal voedsel

  2. Knolselderij. Onooglijk maar lekker!

  3. Recept: Erwtensoep

  4. Recept: Gratin van knolselderij

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!

Jongeren houden van groenten. Toch eten zij er te weinig van bleek uit onderzoek gehouden door Wageningen UR, waarbij naar de groenteconsumptie van jongeren werd gekeken. Marleen Onwezen werkte mee aan het onderzoek. Zij vertelt over de mogelijke oorzaken van dit gegeven.

Een mobiele telefoon zonder snufjes kan echt niet meer onder de jeugd van tegenwoordig. Ook is een iPad toch wel een must-have om echt mee te kunnen praten. Hoe modern de jeugd op elektronisch gebied is, zo traditioneel zijn ze op het gebied van hun groenteconsumptie. Met geraspte of ronde worteltjes doe je jongeren geen plezier. Een vers onbewerkt worteltje vinden zij prima. Ook al houden jongeren van groenten, toch eten zij er te weinig van, bleek uit onderzoek gehouden door Wageningen UR, waarbij naar de groenteconsumptie van jongeren werd gekeken.

 

Marleen Onwezen (1984) werkte mee aan het onderzoek dat gehouden werd onder vijfhonderd jongeren tussen de twaalf en achttien jaar. Zij geeft aan dat ouders veel invloed hebben op de groenteconsumptie van hun kinderen. Het blijkt namelijk dat groente vooral tijdens het avondeten wordt gegeten. “Aangezien de groep onderzochte jongeren over het algemeen nog thuis eet, kunnen de ouders het eetgedrag van hun nageslacht zeker beïnvloeden. Door jongeren mee te laten beslissen over de maaltijd, geef je ze zeggenschap. Op deze manier ontstaat er vanzelf meer betrokkenheid. Als jongeren het idee hebben dat zij invloed op de situatie hebben, gaan zij meer groente eten”.

 

Groente zonder poespas

Jongeren willen groente zonder poespas. Zo traditioneel mogelijk is het credo. Als hen wordt gevraagd of zij het liefst spinazie met lasagne, gewokte spinazie of gekookte spinazie eten, kiest maar liefst 55% voor de gekookte variant. Ook de verse groentesoep scoort goed. Kortom, hoe minder poeha, hoe beter.

 

Altijd binnen handbereik

Ondanks het feit dat de jeugd te weinig groente eet, kijken zij niet negatief tegen dit product aan. Groente wordt geassocieerd met iets dat gezond en lekker is, en veel vitaminen en mineralen bevat. Hoe komt het dan toch dat jongeren er niet genoeg van eten? Marleen denkt dat het belangrijk is dat groente meer als snack gezien gaat worden. In schoolkantines, maar ook thuis in de koelkast, zouden de tomaatjes, rauwe worteltjes, plakjes komkommer en bleekselderij eigenlijk voor het grijpen moeten liggen.

 

Snel en makkelijk

De jeugd is in drie groepen in te delen; De gezondheidsbewuste eters, de smaakmakers en de gemakzoekers. Alledrie de categorieën zijn ongeveer even groot. De gezondheidsbewuste eters vinden het belangrijk dat voedsel gezond en lekker is.  Deze groep wordt oververtegenwoordigd door meisjes met een relatief hoge opleiding. De smaakmakers zijn net als de eerste groep bewust bezig met voeding, alleen het gezondheidsaspect is bij hen minder van belang; als het maar lekker is. De gemakszoekers zijn met andere dingen dan voedsel bezig. Zolang het maar snel en makkelijk is, is het goed.

 

Jong geleerd is oud gedaan

Jong geleerd is oud gedaan. Het is dus heel belangrijk dat ouders hun kleine kinderen ook al bij het maken van de maaltijd betrekken. Hoe jonger kinderen zijn, hoe meer zij zich laten beïnvloeden door de ouders. Naarmate kinderen ouder worden, wordt de invloed van de opvoeders minder. Kortom, hoe kleiner hoe beter te beïnvloeden!

 

foto: Edwin Westerbeek

 

 

Geplaatst op:17 Apr 2012 door: Francoise

Chioggia biet versus rode biet. Wie wint?

Linda Duyndam, alias de Groenteboerin, verbouwd op haar stuk land in Delfgauw de heerlijkste biologische groenten. Klassiekers als sla en wortel zijn verkrijgbaar, maar Linda maakt ook graag uitstapjes naar meer exotische groenten, als de chioggia biet en artisjok.

Heerlijk genieten van een Schieveense polderburger

Grazend in de Schieveense Polder in Rotterdam genieten de van oorsprong Franse Limousin Runderen van het Nederlandse landschap. Na een aantal mooie jaren worden de dieren geslacht. "Het vlees is fijn van draad en heeft een heerlijke pittige smaak", aldus boer Lenno Hoogerbrugge.

Door liefde en geduld de lekkerste Nederlandse druiven

De liefhebbers kunnen niet wachten op de start van het druivenseizoen bij Nieuw Tuinzight. Maar Hilde en Arnold Jansen kweken biodynamisch en laten de natuur het ritme bepalen. Des te meer zonneschijn, des te sneller de druiven geoogst kunnen worden en het winkeltje in de kas opengaat.

Westlandse druiven: juweeltjes om te zien!

Na de Tweede Wereldoorlog verdween de druiventeelt langzaam uit het Westland. Druivenkwekerij Sonnehoeck bleef behouden, zodat iedereen een kijkje in het verleden kan nemen. Immers, zo'n mooi stukje tuinbouwgeschiedenis mag niet vergeten worden.

© Heerlijk Vers | Contact
Website ontwerp en ontwikkeling: W3build