Deze website maakt gebruik van cookies

Om deze site te laten functioneren en het gebruik van deze site te evaluaren maken wij gebruik van cookies. Sinds 2012 zijn Nederlandse websites verplicht om hiervoor toestemming aan de bezoeker te vragen. Wilt u cookies op deze site toestaan?

Meer informatie

Zoek in Artikelen

Archief

Populaire artikelen

  1. HeerlijkVers; passie voor lokaal voedsel

  2. Knolselderij. Onooglijk maar lekker!

  3. Recept: Erwtensoep

  4. Recept: Gratin van knolselderij

Een Walhalla voor hommels en bijen

Steeds meer mensen hebben behoefte aan verse producten uit de buurt. Kwekerij de Westlandse aardbei uit 's-Gravenzande speelt hier op in door een aardbeien-automaat aan huis en mooie verpakkingen waaruit blijkt dat de aardbeien op ambachtelijke en milieuvriendelijke wijze geteeld zijn.

Sandra Huysman, mede-eigenaresse van Kwekerij de Westlandse aardbei in 's-Gravenzande, merkt dat steeds meer mensen waarde hechten aan verse producten uit de buurt. Op deze behoefte spelen Sandra en haar familie handig in. Zo hebben zij een aardbeien-automaat aan huis waar iedereen vanaf half april deze heerlijke verse vruchten kan kopen. Ook heeft de familie mooie verpakkingen voor de aardbeien laten maken, waaruit blijkt dat alles ambachtelijk en milieuvriendelijk geproduceerd is. Sandra hoopt op deze manier steeds meer klanten uit de buurt te krijgen, zodat in de toekomst een groot gedeelte van de teelt in Nederland blijft: “Waarom zou je immers willen dat zo'n mooi product over de grens gaat?”, aldus de teelster.

Dertien jaar geleden is de familie Huysman geleidelijk van radijs op aardbeien overgestapt. Het productieproces van radijs veranderde en om bij te blijven, moest de familie het grootschaliger aanpakken. Dit wilden ze niet en daarom besloten ze van teelt te veranderen. “We kozen voor de aardbei. Het is een piekerige teelt, maar dat vinden we er juist zo leuk aan. Het ene moment staan we met zijn drieën in de kas, het volgende moment red je het nog niet met tien man”, aldus Sandra. “Het is voor ons echt een sport geworden om een kist vol met heerlijke zoete aardbeien aan te kunnen bieden aan de consument”.

Winterrust

Hoe worden aardbeien nu eigenlijk gekweekt? De teeltster vertelt dat ze bij een plantenkweker aardbeiplanten kopen en deze in augustus poten. In oktober, november en december zitten hier al heerlijke aardbeien aan die geplukt kunnen worden. Deze eerste oogst van de plant heet de najaarsoogst. Na de eerste oogst worden de laatste vruchten en trossen afgeknipt en komt de plant in winterrust. De kas wordt in februari opnieuw rustig opgewarmd, zodat de plant weer kan uitlopen. In april is de tweede oogstperiode, de grote voorjaarspluk. Er heerst dan topdrukte. “Naast de voorjaars,-en najaarspluk is er ook nog de zomerteelt”, legt Sandra uit. “In de eerste weken van de maand juli oogsten wij deze teelt. Zo kunnen wij ook in de zomermaand overheerlijke zoete verse aardbeien aanbieden aan onze klanten”.

Biologische bestrijding

De aardbeien worden op ambachtelijke wijze geteeld. Dit houdt in dat alles met de hand gebeurt. Daarnaast werkt het bedrijf vooral met biologische middelen. Zo worden er 'goede' beestjes ingezet die de 'slechte' beestjes bestrijden. Dit is niet het enige moment dat de telers insecten gebruiken. Als de eerste bloemen opengaan, zetten zij ook hommels en bijen in voor de bestuiving. Een kas vol aardbeiplanten om te bestuiven, is als een goed restaurant voor deze insecten. Als hun taak erop zit, zoeken de hommels de vrijheid op en wordt de korf met bijen weer opgehaald.

Voorjaarspluk

Als de aardbeien helemaal rood en rijp zijn worden ze geoogst. Ze zijn dan heerlijk zoet. Het blad van de aardbeienplant heeft voor de zoetheid gezorgd. Mensen zijn dol op dit snoepje van de natuur. De teelster vertelt dat ze een brede klantenkring heeft: “Van kleine kinderen tot oudere mensen in een scootmobiel, iedereen lijkt van aardbeien te houden en dat maakt aardbeien telen ook zo leuk”.

 

 

 

Geplaatst op:22 Apr 2012 door: Francoise

Chioggia biet versus rode biet. Wie wint?

Linda Duyndam, alias de Groenteboerin, verbouwd op haar stuk land in Delfgauw de heerlijkste biologische groenten. Klassiekers als sla en wortel zijn verkrijgbaar, maar Linda maakt ook graag uitstapjes naar meer exotische groenten, als de chioggia biet en artisjok.

Heerlijk genieten van een Schieveense polderburger

Grazend in de Schieveense Polder in Rotterdam genieten de van oorsprong Franse Limousin Runderen van het Nederlandse landschap. Na een aantal mooie jaren worden de dieren geslacht. "Het vlees is fijn van draad en heeft een heerlijke pittige smaak", aldus boer Lenno Hoogerbrugge.

Door liefde en geduld de lekkerste Nederlandse druiven

De liefhebbers kunnen niet wachten op de start van het druivenseizoen bij Nieuw Tuinzight. Maar Hilde en Arnold Jansen kweken biodynamisch en laten de natuur het ritme bepalen. Des te meer zonneschijn, des te sneller de druiven geoogst kunnen worden en het winkeltje in de kas opengaat.

Westlandse druiven: juweeltjes om te zien!

Na de Tweede Wereldoorlog verdween de druiventeelt langzaam uit het Westland. Druivenkwekerij Sonnehoeck bleef behouden, zodat iedereen een kijkje in het verleden kan nemen. Immers, zo'n mooi stukje tuinbouwgeschiedenis mag niet vergeten worden.

© Heerlijk Vers | Contact
Website ontwerp en ontwikkeling: W3build