Deze website maakt gebruik van cookies

Om deze site te laten functioneren en het gebruik van deze site te evaluaren maken wij gebruik van cookies. Sinds 2012 zijn Nederlandse websites verplicht om hiervoor toestemming aan de bezoeker te vragen. Wilt u cookies op deze site toestaan?

Meer informatie

Zoek in Artikelen

Archief

Populaire artikelen

  1. HeerlijkVers; passie voor lokaal voedsel

  2. Knolselderij. Onooglijk maar lekker!

  3. Recept: Erwtensoep

  4. Recept: Gratin van knolselderij

De bosviooltjes lijken met een penseel beschilderd

Van plat glas naar moderne kas en van vervoer per platte schuit naar vervoer per auto. Er is de afgelopen decennia heel wat veranderd bij kwekerij ‘De Tuinderij’ in Delfgauw, maar één ding bleef hetzelfde: de liefde voor het vak.

Van plat glas naar moderne kas en van vervoer per platte schuit naar vervoer per  auto. Er is de afgelopen decennia heel wat veranderd bij kwekerij ‘De Tuinderij’ in Delfgauw, maar één ding bleef hetzelfde: de liefde voor het vak. Inmiddels zetelt alweer de derde generatie op het stuk grond aan de Delftsestraatweg. Zij doen er alles aan om de klanten op te fleuren met de mooiste planten en bloemen.

Yvonne van der Eijk-Elgers en haar zwager Cor van der Eijk nemen sinds 1999 de zaken waar in het familiebedrijf. Zij voorzien de veiling en klanten van hun waar. Tot de jaren zeventig kweekte het bedrijf vooral groenten, maar omdat er steeds meer grote bedrijven kwamen die hetzelfde aanbod leverden, besloot de familie om langzaam van groenten op bloemen en planten over te stappen. Zij hadden namelijk de grond en het personeel niet om uit te breiden. De bloemenbusiness bleek een goede keus te zijn, want nu, ruim dertig jaar later, bestaat het bedrijf nog steeds en verwelkomt bijna dagelijks nieuwe klanten.     

Ijsheiligen
Het voor,- en najaar zijn de drukke periodes voor Yvonne en Cor. Yvonne vertelt over de activiteiten per seizoen: “In oktober worden de violen gepoot, de daaropvolgende winter hebben deze bloemen weinig zorg nodig. Wij geven ze water en letten erop dat ze vorstvrij staan. Begin maart staan de violen in bloei. Vanaf dat moment openen wij de deuren van onze winkel weer. Een deel van de violen verkopen we aan huis en een deel gaat naar de veiling”. Op het moment dat de violen verkocht worden, beginnen de eerste stukjes perkgoed, die in maart gepoot zijn, ook al te bloeien. Bij perkgoed moet je denken aan afrikaantjes, Spaanse margriet en het vlijtige liesje. Veel mensen krijgen de lente in hun bol bij de eerste zonnestralen en willen dan al perkgoed kopen. Yvonne adviseert om dit niet te snel te doen: “Het kan in april nog vriezen ’s nachts en daar is het perkgoed niet tegen bestand. Vroeger werd geadviseerd om tot na IJsheiligen in mei te wachten alvorens het perkgoed te planten, maar daar hebben nog maar weinig mensen tegenwoordig het geduld voor”.

Pluizen van de chrysanten
Van april tot juni is het aanpoten voor Yvonne en Cor. De winkel is zes dagen per week open, maar daarnaast moeten de stekjes van de chrysanten in mei en juni ook alweer in de grond, anders zijn deze in september niet volgroeid. Augustus en september verlopen vervolgens redelijk rustig. De winkel gaat dicht. De taken die resten zijn het maken van jam van fruit uit de eigen boomgaard. Ook worden de chrysanten geplozen, zodat er één grote bloem overblijft.
 
Herfstfair
Eind september gaat de winkel weer open en staat de verkoop van chrysanten centraal. Yvonne vindt het leuk om naast het dagelijkse werk ook speciale activiteiten te organiseren. Zo vindt er bij ‘De Tuinderij’ een herfstfair plaats. Met deze activiteit wordt de verkoop van de chrysanten en zelfgekweekte pompoenen ingeluid. “Vorig jaar was deze fair een groot succes”, vertelt Yvonne. “In de kassen stonden allerlei mensen met kraampjes. Sommigen verkochten hun zelfgemaakte producten, maar er was ook een nordic walking demonstratie en kinderen konden zelf vogelhuisjes maken. Daarnaast was er ruimte om zelfgemaakte taart te nuttigen en koffie te drinken”. Naast het organiseren van de herfstfair geeft Yvonne ook twee keer per jaar een workshop. Tijdens deze workshop leert zij de cursisten om hangbakken of manden zo mooi mogelijk op te maken.

Plantenpension
In december gaat de winkel weer dicht en doet de kwekerij vooral dienst als  opvangcentrum voor planten die in de winter niet buiten kunnen staan. “Iemand had het pas geleden over een plantenpension”, lacht Yvonne. “ We moeten de logeerplanten wel goed scheiden van de andere planten, want verschillende klanten wilden al bijna een van deze planten meenemen”.

Met een penseeltje beschilderd
Yvonne en Cor zaaien en stekken niet zelf. “Dit is erg risicovol”, vertelt Yvonne. “Je weet nooit hoe het uitpakt met zo’n zaadje, daarnaast is het veel te veel werk. Wij hebben ervoor gekozen om ieder jaar aan een zaai,- en stekbedrijf  onze wensen door te geven. Zij zorgen ervoor dat kleine zaadjes en stekjes planten worden. Zodra er een heel klein plantje zichtbaar is, nemen wij het over. Bij ons kunnen de planten en bloemen dan rustig verder groeien”.  In de loop der jaren weet Yvonne inmiddels wel waar de klanten behoefte aan hebben. De geraniums en begonia’s doen het altijd goed. Zelf vindt ze het bosviooltje een mooi plantje; “Het zijn echt schatjes om te zien. Soms vertel ik tegen klanten dat er met een penseeltje op deze bloemetjes is geschilderd. Een enkeling gelooft dit dan”, lacht Yvonne.

Voor meer informatie kijk op de website http://www.detuinderijdelfgauw.nl

 

 

Geplaatst op:17 Jun 2012 door: Francoise

Chioggia biet versus rode biet. Wie wint?

Linda Duyndam, alias de Groenteboerin, verbouwd op haar stuk land in Delfgauw de heerlijkste biologische groenten. Klassiekers als sla en wortel zijn verkrijgbaar, maar Linda maakt ook graag uitstapjes naar meer exotische groenten, als de chioggia biet en artisjok.

Heerlijk genieten van een Schieveense polderburger

Grazend in de Schieveense Polder in Rotterdam genieten de van oorsprong Franse Limousin Runderen van het Nederlandse landschap. Na een aantal mooie jaren worden de dieren geslacht. "Het vlees is fijn van draad en heeft een heerlijke pittige smaak", aldus boer Lenno Hoogerbrugge.

Door liefde en geduld de lekkerste Nederlandse druiven

De liefhebbers kunnen niet wachten op de start van het druivenseizoen bij Nieuw Tuinzight. Maar Hilde en Arnold Jansen kweken biodynamisch en laten de natuur het ritme bepalen. Des te meer zonneschijn, des te sneller de druiven geoogst kunnen worden en het winkeltje in de kas opengaat.

Westlandse druiven: juweeltjes om te zien!

Na de Tweede Wereldoorlog verdween de druiventeelt langzaam uit het Westland. Druivenkwekerij Sonnehoeck bleef behouden, zodat iedereen een kijkje in het verleden kan nemen. Immers, zo'n mooi stukje tuinbouwgeschiedenis mag niet vergeten worden.

© Heerlijk Vers | Contact
Website ontwerp en ontwikkeling: W3build