Deze website maakt gebruik van cookies

Om deze site te laten functioneren en het gebruik van deze site te evaluaren maken wij gebruik van cookies. Sinds 2012 zijn Nederlandse websites verplicht om hiervoor toestemming aan de bezoeker te vragen. Wilt u cookies op deze site toestaan?

Meer informatie

Zoek in Artikelen

Archief

Populaire artikelen

  1. HeerlijkVers; passie voor lokaal voedsel

  2. Knolselderij. Onooglijk maar lekker!

  3. Recept: Erwtensoep

  4. Recept: Gratin van knolselderij

Door liefde en geduld de lekkerste Nederlandse druiven

De liefhebbers kunnen niet wachten op de start van het druivenseizoen bij Nieuw Tuinzight. Maar Hilde en Arnold Jansen kweken biodynamisch en laten de natuur het ritme bepalen. Des te meer zonneschijn, des te sneller de druiven geoogst kunnen worden en het winkeltje in de kas opengaat.

Nog een paar dagen te gaan en dan start het oogstseizoen van de Westlandse tafeldruiven. Liefhebbers kunnen niet wachten en komen dagelijks bij de kwekerij vragen of ze al kunnen proeven. Maar Hilde en Arnold Jansen kweken biodynamisch en laten de natuur het ritme bepalen. Des te meer zonneschijn, des te sneller de druiven geoogst kunnen worden en het winkeltje in de kas opengaat.

Monocultuur

Hilde en Arnold zijn de vierde generatie van het familiebedrijf dat sinds 1881 in de druiventeelt actief is. “Toentertijd was het heel normaal om in Nederland druiven te telen, maar tegenwoordig richten tuinders zich op de monocultuur. Ze kweken bijvoorbeeld enkel tomaten, paprika’s of courgettes. De keuze voor druiven is dan niet logisch, omdat de druiventeelt erg arbeidsintensief is en ons klimaat ervoor zorgt dat de groei langzamer gaat dan tuinders zouden willen.” 

Biologisch dynamisch

Maar Nieuw Tuinzight gelooft in de mogelijkheden van druiventeelt in Nederland. Ze zijn de enige ondernemer in ons land die biodynamische druiven verkoopt. In 14 druivenserres zijn 1500 druivenbomen aangeplant. Volgens het principe van biodynamisch telen wordt er niet gestookt en kunstmest en bestrijdingsmiddelen komen de kwekerij niet binnen. “Biologisch is niet te vergelijken met biologisch dynamisch. Alles wat van de boom afkomt wordt teruggebracht in de natuurlijke kringloop. Zo versnipperen we het snoeihout en het blad en laten het op de grond liggen waar ze een natuurlijke compost zijn.”

Oogstseizoen

Van augustus tot november kunnen de druiven geoogst worden, afhankelijk van het weer en de druivensoort. “Iedere dag knippen we rijpe trossen vers van de boom. Die verkopen we in ons winkeltje, of we maken van de laatste druiven van het seizoen jam of druivensap. Geen wijn, daar zijn onze tafeldruiven veel te kostbaar voor.” De kwekerij heeft inmiddels landelijke bekendheid en dat zorgt ervoor dat iedere dag mensen van heinde en verre naar de winkel komen om verse druiven te kopen.

Druivensoorten

Bij Nieuw Tuinzight worden acht druivensoorten geteeld. De Blauwe en de Witte Frankenthaler, de Muskaat van Alexandrië en de Black Alicante zijn veruit de bekendste. Maar er hangen ook trossen Emiel Royaal, Baydor, Boskoops Glorie en Leopold III. Iedere soort heeft z’n eigen smaak, kleur, grootte van de tros en van de druif en blad. In de serres is het een bonte verzameling.

Geliefd

Om mensen in het hele land te kunnen laten genieten van de Westlandse druiven worden ze ook verkocht op biologische markten in Amsterdam, Den Haag, Leiden, Delft, Zoetermeer en Rotterdam. “De kisten van één tot vier kilo zijn zeer geliefd. In het Gooi vragen Bekende Nederlanders naar onze druiven. Maar ook als je op zoek bent naar een gezond cadeau is het leuk om een kistje druiven te geven.” Samen met Bakkerij Holtkamp hebben ze Het Druivenbommetje ontwikkeld: een zalig gebakje waarin melk van de koeien van boer Hofstede en de Blauwe en Witte Frankenthalers zijn verwerkt.

Ervaar De Tuin van de Randstad

“Op zaterdag 12 oktober 2013 organiseren we weer De Tuin van de Randstad. Op deze streekmarkt laten ruim 30 ondernemers uit Hof van Delfland hun streekproducten zien, proeven en ruiken. We verwachten dit jaar weer heel veel bezoekers, een succes waar we alleen maar van konden dromen!” Zowel tijdens de streekmarkt als op de open dagen in het tweede weekend van september kunnen bezoekers verschillende soorten druiven proeven.

Geduld

“We zijn tot halverwege november geopend, dan is het seizoen voorbij. De bladeren zijn dan bruin gekleurd en alle druiven zijn eraf. We verwijderen al het blad en in december worden de bomen gesnoeid. Ze zijn dan twee maanden kaal. Maar zover is het nog niet, we wachten nu met smart op de eerste trossen die we kunnen oogsten!”

 

 

Geplaatst op:21 Aug 2012 door: Maarten

Chioggia biet versus rode biet. Wie wint?

Linda Duyndam, alias de Groenteboerin, verbouwd op haar stuk land in Delfgauw de heerlijkste biologische groenten. Klassiekers als sla en wortel zijn verkrijgbaar, maar Linda maakt ook graag uitstapjes naar meer exotische groenten, als de chioggia biet en artisjok.

Heerlijk genieten van een Schieveense polderburger

Grazend in de Schieveense Polder in Rotterdam genieten de van oorsprong Franse Limousin Runderen van het Nederlandse landschap. Na een aantal mooie jaren worden de dieren geslacht. "Het vlees is fijn van draad en heeft een heerlijke pittige smaak", aldus boer Lenno Hoogerbrugge.

Door liefde en geduld de lekkerste Nederlandse druiven

De liefhebbers kunnen niet wachten op de start van het druivenseizoen bij Nieuw Tuinzight. Maar Hilde en Arnold Jansen kweken biodynamisch en laten de natuur het ritme bepalen. Des te meer zonneschijn, des te sneller de druiven geoogst kunnen worden en het winkeltje in de kas opengaat.

Westlandse druiven: juweeltjes om te zien!

Na de Tweede Wereldoorlog verdween de druiventeelt langzaam uit het Westland. Druivenkwekerij Sonnehoeck bleef behouden, zodat iedereen een kijkje in het verleden kan nemen. Immers, zo'n mooi stukje tuinbouwgeschiedenis mag niet vergeten worden.

© Heerlijk Vers | Contact
Website ontwerp en ontwikkeling: W3build