Deze website maakt gebruik van cookies

Om deze site te laten functioneren en het gebruik van deze site te evaluaren maken wij gebruik van cookies. Sinds 2012 zijn Nederlandse websites verplicht om hiervoor toestemming aan de bezoeker te vragen. Wilt u cookies op deze site toestaan?

Meer informatie

Zoek in Artikelen

Archief

Populaire artikelen

  1. HeerlijkVers; passie voor lokaal voedsel

  2. Knolselderij. Onooglijk maar lekker!

  3. Recept: Erwtensoep

  4. Recept: Gratin van knolselderij

Heerlijk genieten van een Schieveense polderburger

Grazend in de Schieveense Polder in Rotterdam genieten de van oorsprong Franse Limousin Runderen van het Nederlandse landschap. Na een aantal mooie jaren worden de dieren geslacht. "Het vlees is fijn van draad en heeft een heerlijke pittige smaak", aldus boer Lenno Hoogerbrugge.

Limousin runderen zijn oorspronkelijk afkomstig uit het Franse Massif Central, maar ze gedijen prima in de Schieveense polder in Rotterdam. De dieren staan achter de boerderij van de familie Hoogerbrugge en genieten daar van het verse gras dat flink is gegroeid dankzij de eerste lentezon. Mariëlle en Lenno houden al zo'n tien jaar deze eigenwijze runderen en zijn verpand aan hun karakter en heerlijke vleessmaak.

De boerderij aan de Hofweg in Rotterdam is al drie generaties in het bezit van de familie. Een tijdlang zat de jonge boer in een maatschap met zijn vader en oom. Het bedrijf hield koeien en varkens en Lenno zette daarnaast een loonbedrijf op. Toen hij in 2000 het bedrijf overnam, waren er geen mogelijkheden de veehouderijtak op een rendabele manier voort te zetten daarom besloot hij al het vee weg te doen

Limousin
Lenno stortte zich volledig op het loonbedrijf, maar miste de koeien. “Je bent en blijft een boer”, aldus Lenno. “We beschikten nog steeds over de oude koeienstallen, dus ik ben samen met mijn vrouw gaan kijken naar een koeienras wat beter te combineren is met de andere bedrijfsactiviteiten en wat past bij onze toekomstvisie in Schieveen.”. Het tweetal verdiepte zich in de verschillende rassen en besloot naast het loonbedrijf  Limousin runderen te gaan houden. Ditmaal niet voor melkproductie, maar voor de vleesproductie.

Sober ras
In het begin werden de runderen levend verkocht, later heeft de familie zich enkel op vleesverkoop gericht. De keuze viel op dit ras, omdat deze runderen redelijk zelfredzaam zijn. “Deze dieren komen uit een ruig gebied in Frankrijk en ze staan nog heel dicht bij de natuur”, vertelt Lenno. “Omdat ze in hun oorspronkelijke omgeving op schrale graslanden lopen, gedijen ze hier in Nederland prima op alleen gras. Daarom krijgen ze zelden krachtvoer. Zij hebben dat gewoonweg niet nodig. Het zijn sobere dieren”.

Geen makke lammetjes
Hun karakter is compleet anders dan dat van een melkkoe. “Daar moet je goed rekening mee houden bij het kiezen van dit ras.”, vertelt de boer.  “Het zijn geen makke lammetjes, die zich laten dirigeren. Als je probeert één koe af te zonderen, dan komen ze allemaal. Ze hebben dat kuddegedrag nog heel sterk in zich. Ook is het belangrijk om niets aan toeval over te laten. Vooral als ze net gekalfd hebben kunnen ze soms agressief zijn”.

Diverse pakketten
Eens per maand wordt er een Limousin geslacht. Dit gebeurt in het slachthuis. Na een week hangen in de koelcel komt de uitgebeende koe terug en wordt deze in een mobiele slagerij in kleine porties verdeeld. Aan één koe zit zo'n driehonderd kilo vlees. Daar kunnen dus heel wat mensen van genieten. Het vlees van deze Limousins is bestemd voor particulieren. Marielle vertelt dat ze twee weken voor de slacht een mail naar haar klanten stuurt, met daarin de vraag wat zij willen bestellen. Klanten kunnen kiezen uit een pakket van 10 of 25 kilo.

Fijn van draad
Limousin koeien staan bekend als een van betere vleesveerassen van de wereld. De dieren geven mager rood vlees. “De slager noemt het altijd fijn van draad”, vertelt Marielle. Lenno voegt er aan toe dat zij als vanzelfsprekend het vlees zelf ook eten. “Het heeft een heerlijke pittige smaak”, aldus de boer.

Ook genieten van vlees van de Limousin?
Wilt u ook genieten van een heuse Schieveense burger of van een heerlijk biefstukje? dan kunt u mailen naar lbhoogerbrugge@gmail.com. U wordt dan toegevoegd aan het klantenbestand en ontvangt een mail van Mariëlle als het tijd is om te bestellen. Het door u gekozen pakket kunt u ophalen bij de familie Hoogerbrugge aan de Hofweg 93 in Rotterdam.

 

 

Geplaatst op:24 May 2013 door: Francoise

Chioggia biet versus rode biet. Wie wint?

Linda Duyndam, alias de Groenteboerin, verbouwd op haar stuk land in Delfgauw de heerlijkste biologische groenten. Klassiekers als sla en wortel zijn verkrijgbaar, maar Linda maakt ook graag uitstapjes naar meer exotische groenten, als de chioggia biet en artisjok.

Heerlijk genieten van een Schieveense polderburger

Grazend in de Schieveense Polder in Rotterdam genieten de van oorsprong Franse Limousin Runderen van het Nederlandse landschap. Na een aantal mooie jaren worden de dieren geslacht. "Het vlees is fijn van draad en heeft een heerlijke pittige smaak", aldus boer Lenno Hoogerbrugge.

Door liefde en geduld de lekkerste Nederlandse druiven

De liefhebbers kunnen niet wachten op de start van het druivenseizoen bij Nieuw Tuinzight. Maar Hilde en Arnold Jansen kweken biodynamisch en laten de natuur het ritme bepalen. Des te meer zonneschijn, des te sneller de druiven geoogst kunnen worden en het winkeltje in de kas opengaat.

Westlandse druiven: juweeltjes om te zien!

Na de Tweede Wereldoorlog verdween de druiventeelt langzaam uit het Westland. Druivenkwekerij Sonnehoeck bleef behouden, zodat iedereen een kijkje in het verleden kan nemen. Immers, zo'n mooi stukje tuinbouwgeschiedenis mag niet vergeten worden.

© Heerlijk Vers | Contact
Website ontwerp en ontwikkeling: W3build