Deze website maakt gebruik van cookies

Om deze site te laten functioneren en het gebruik van deze site te evaluaren maken wij gebruik van cookies. Sinds 2012 zijn Nederlandse websites verplicht om hiervoor toestemming aan de bezoeker te vragen. Wilt u cookies op deze site toestaan?

Meer informatie

Zoek in Artikelen

Archief

Populaire artikelen

  1. HeerlijkVers; passie voor lokaal voedsel

  2. Knolselderij. Onooglijk maar lekker!

  3. Recept: Erwtensoep

  4. Recept: Gratin van knolselderij

Chioggia biet versus rode biet. Wie wint?

Linda Duyndam, alias de Groenteboerin, verbouwd op haar stuk land in Delfgauw de heerlijkste biologische groenten. Klassiekers als sla en wortel zijn verkrijgbaar, maar Linda maakt ook graag uitstapjes naar meer exotische groenten, als de chioggia biet en artisjok.

Een moestuin beheren is eigenlijk één grote puzzel. In de winter maakt groenteboerin Linda Duyndam een schema met daarin alle groenten die zij dat jaar wil planten en oogsten. Op deze manier maakt ze optimaal gebruik van haar grond. Door een koud voorjaar of veel regen lopen zaken toch weleens anders dan verwacht. “Op dat moment is het improviseren. Soms moet je iets schrappen of eerder je planten bestellen.”, aldus de groenteboerin. “Dat maakt het werk spannend, maar geeft, als alles toch op zijn pootjes terecht komt, een groot gevoel van voldoening”.

Veel meer smaak
Linda houdt van het buitenleven. Dit gecombineerd met haar voorliefde voor lekker en goed eten, resulteerde in een biologische moestuin op een stuk grond behorend bij Hoeve Biesland. Linda heeft voor deze manier van telen gekozen omdat dit de groenten veel meer smaak en kleur geeft. Dit komt omdat ze langer de tijd krijgen om in de volle grond te rijpen. Als biologisch tuinder  mag Linda haar groenten met bepaalde middelen bespuiten, toch doet zij dit liever niet. “ Dan gaan de  lieveheersbeestjes immers ook dood en zij eten de bladluizen weer op”, aldus de jonge onderneemster.

Bloemkool voor de rupsen
Om rupsen en andere beestjes toch een beetje in toom te houden, spant zij over haar groenten een wit vliesdoek. Dit materiaal laat zon en regen door, maar houdt rupsen buiten. Om deze diertjes toch tegemoet te komen, plant Linda soms een rits bloemkool die zij onbedekt laat. “Die zijn dan voor de rupsen. Dan komen ze toch aan hun trekken en laten de groenten voor de verkoop met rust”, aldus de groenteboerin. Erg hardnekkig zijn de aardvlooien. Zij houden van jong blad en knabbelen er kleine gaatjes in. Vaak laat Linda her en daar wat planten staan die niet goed zijn voor de verkoop en hoopt dat de aardvlooien hun lusten hierop botvieren.

Onvermijdelijk
Toch is het onvermijdelijk dat deze kleine diertjes ook weleens aan de groenten voor de consument komen. Ook al doen deze gaatjes niets af aan smaak en kwaliteit, winkels waaraan Linda levert willen 'gehavende' groenten niet meer verkopen “Klanten van de moestuin vinden gaatjes geen probleem. Dit komt omdat ik hen kan uitleggen dat het een ongewenst neveneffect is van de keuze om geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken”, aldus de Delfgauwse.

Inspiratie
De wensen van de mensen die naar het land komen zijn sowieso anders dan deze van de zaken waaraan Linda levert. Winkels willen standaardgroenten in hun assortiment. “Als je daar zowel doorsnee rode biet en zijn Italiaanse broer de Chioggia biet aan de man brengt, zal de klant voor het veilige vertrouwde rode bietje gaan”, weet Linda. De klanten van de moestuin laten zich echter inspireren door de verhalen van de groenteboerin en kiezen voor de iets meer alternatieve groenten. “Vaak geef ik receptsuggesties en vertel hoe zij niet alledaagse groenten kunnen bereiden en dan raken mensen hartstikke enthousiast”.

Planten, oogsten en wieden.
In de zomer is Linda erg druk met het planten, oogsten en wieden van onkruid. Gelukkig wordt zij twee dagen in de week bijgestaan door een paar hulpboeren. Ontzettend betrokken mensen die soms zelfs op hun vrije dag komen kijken hoe de gewassen erbij liggen. Naast haar werkzaamheden op het land is Linda druk met bestellingen rondbrengen, het op orde houden van de administratie en ook sluipt er nogal wat tijd in het bijhouden van Twitter en Facebook.

Bijzondere rassen
In de winter, nadat de eerst vorst over de boerenkool is gegaan, is er een kleine periode waarop het land rust. Dit is het ideale moment voor Linda om op zoek te gaan naar bijzondere rassen. Dit jaar is de aardpeer nieuw op haar land. Hoe dit gewas op Delfgauwse bodem gedijt is nog spannend. Immers, het moment van oogsten is nog niet aangebroken. De artisjok die sinds vorig jaar acte de presence geeft, bevalt het in ieder geval prima in Hof van Delfland. Hij is wat kleiner dan de varianten die in Zuid-Europa groeien, maar smaakt evengoed heerlijk!

Rotte kroppen sla
Voordat Linda nieuwe gewassen plant, polst zij eerst bij haar klanten of er vraag naar is. “Zo lever ik bijvoorbeeld ook aan 'Kistje vol smaak', als hij enthousiast reageert op mijn voorstel, neem ik pas initiatief. Anders zit ik straks met driehonderd tatsoi planten die niemand wil”. In opdracht werken is soms best spannend. “Dit voorjaar vroeg iemand om 1000 kroppen sla. De sla groeide goed en ik was in mijn nopjes. Op de dag van oogsten bleek echter dat zij door de vele regen van onder waren gaan rotten. Daar zat ik dan; in de regen met mijn rotte kroppen sla. Op zo'n moment baal je echt ”. Gelukkig kon Linda elders zo'n driehonderd kroppen afnemen en de overige zevenhonderd van eigen land waren wel in orde. “De dag daarna scheen de zon weer en het veld was leeg. Ik had gelukkig een tevreden klant en alles was toch weer goed gekomen”, lacht Linda.

Langskomen op het land
Wilt u ook eens een kijkje nemen bij de groenteboerin?  Linda is te vinden aan de Bieslandse weg 1 in Delfgauw. Iedere zaterdag van 10:00 tot 17:00 is zij gegarandeerd aanwezig om haar waar te verkopen. Op andere dagen kunt u altijd aan komen waaien, maar het kan zijn dat Linda dan even weg is. Voor meer informatie kijkt u op www.hoevebiesland.nl. Op deze website zijn onder andere de overige verkooppunten van Linda's groenten te vinden.

 

 

Geplaatst op:17 Sep 2013 door: Francoise

Chioggia biet versus rode biet. Wie wint?

Linda Duyndam, alias de Groenteboerin, verbouwd op haar stuk land in Delfgauw de heerlijkste biologische groenten. Klassiekers als sla en wortel zijn verkrijgbaar, maar Linda maakt ook graag uitstapjes naar meer exotische groenten, als de chioggia biet en artisjok.

Heerlijk genieten van een Schieveense polderburger

Grazend in de Schieveense Polder in Rotterdam genieten de van oorsprong Franse Limousin Runderen van het Nederlandse landschap. Na een aantal mooie jaren worden de dieren geslacht. "Het vlees is fijn van draad en heeft een heerlijke pittige smaak", aldus boer Lenno Hoogerbrugge.

Door liefde en geduld de lekkerste Nederlandse druiven

De liefhebbers kunnen niet wachten op de start van het druivenseizoen bij Nieuw Tuinzight. Maar Hilde en Arnold Jansen kweken biodynamisch en laten de natuur het ritme bepalen. Des te meer zonneschijn, des te sneller de druiven geoogst kunnen worden en het winkeltje in de kas opengaat.

Westlandse druiven: juweeltjes om te zien!

Na de Tweede Wereldoorlog verdween de druiventeelt langzaam uit het Westland. Druivenkwekerij Sonnehoeck bleef behouden, zodat iedereen een kijkje in het verleden kan nemen. Immers, zo'n mooi stukje tuinbouwgeschiedenis mag niet vergeten worden.

© Heerlijk Vers | Contact
Website ontwerp en ontwikkeling: W3build